Flawonoidy, czyli bioflawonoidy, to związki występujące w owocach i warzywach. Stały się sławne, ponieważ są korzystne dla zdrowia.

Wszyscy wiemy, że owoce, warzywa, rośliny, kwiaty i zboża są bogate w związki odżywcze i korzystne dla organizmu. Z drugiej strony wszystko, czego człowiek potrzebowałby do dobrego samopoczucia, istnieje w przyrodzie.

Jest to absolutnie prawdziwe, gdy mówimy o flawonoidach.

Związki te występują w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w roślinach, owocach i warzywach. I są one również obecne w obrębie oleju CBD.

W rzeczywistości, powiemy więcej, są one jednym z najważniejszych składników zaraz po kannabidiolu.

Ale jak to się stało? No bo mają tyle właściwości. Wkrótce przejdziemy do bardziej szczegółowych informacji, ale na razie wystarczy, abyś wiedział, że są one przeciwutleniaczami, że mogą zmniejszyć stan zapalny i że mogą nawet walczyć z rozprzestrzenianiem się raka.

Krótko mówiąc, związek, który absolutnie musisz poznać!

W tym artykule dowiemy się dogłębnie czym są flawonoidy, jakie są ich korzyści, gdzie można je znaleźć i dlaczego są tak ważne. Może do dziś tylko o nich słyszeliście, ale jesteśmy pewni, że po zakończeniu lektury nie zapomnicie o nich.

Co to są flawonoidy

Flawonoidy, zwane również bioflawonoidami, to związki występujące naturalnie w wielu owocach i warzywach. Ale to nie wszystko, bo są one obecne także w innych produktach roślinnych, takich jak rośliny, kwiaty, kora, a nawet w bardziej wyszukanych produktach, jak herbata, czekolada czy wino.

Mówimy ogólnie o flawonoidach, ale należy wiedzieć, że są różne rodzaje i każdy pokarm ma swój własny typ.

Stały się one tak sławne, ponieważ są szczególnie korzystne dla zdrowia.

Mają liczne właściwości, w szczególności mają działanie antyoksydacyjne, które pomaga organizmowi na co dzień wydalać toksyny.

Oznacza to, że jeśli włączysz flawonoidy do swojej diety, możesz pomóc swojemu organizmowi zachować zdrowie i zapobiec rozwojowi chorób. A jeśli już toczy Cię jakaś choroba, to wiedz, że flawonoidy są niezwykłym sprzymierzeńcem, bo pomagają pokonać mniej lub bardziej poważne schorzenia.

Dlaczego są one ważne

Flawonoidy, zanim staną się ważne dla człowieka, są ważne w przyrodzie. Dzięki nim rośliny, kwiaty, owoce i warzywa mają jaskrawe kolory. Są to pigmenty roślinne, które chronią je przed promieniami UV, zimnem, ciepłem i są chemicznymi posłańcami.

Zatem bez flawonoidów rośliny, kwiaty, owoce i warzywa prawdopodobnie nie byłyby takie, jakie znamy!

Ale odgrywają one tak ważną rolę w przyrodzie, oczywiste jest, że również dla organizmu , gdy są przyswajane.

do czego służą flawonoidy

Do głównych właściwości flawonoidów należą:

  • Zarządzanie bólem i stanem zapalnym: są skuteczne w zmniejszaniu reakcji zapalnej i leczeniu bólu, w tym bólu przewlekłego, który może występować w takich chorobach jak zapalenie stawów, choroby układu krążenia czy choroba Parkinsona;
  • Wzmacniają układ odpornościowy: wydają się zapobiegać aktywności wirusów i dlatego są skutecznymi lekami przeciwwirusowymi na różnych etapach infekcji;
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy: cukrzyca zależy od podwyższonego poziomu glukozy we krwi lub zwiększonej insulinooporności, ale flawonoidy regulują zarówno wydzielanie insuliny, jak i wchłanianie glukozy;
  • Obniżenie ciśnienia krwi: posiadanie wysokiego ciśnienia krwi zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, dlatego flawonoidy obniżają ciśnienie krwi, pomagając w leczeniu nadciśnienia i innych chorób serca, a ich właściwości antyoksydacyjne zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia;
  • Ochrona komórek mózgowych: dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu zachowują również zdrowie mózgu, blokując choroby takie jak Alzheimer;
  • Zapobieganie nowotworom: flawonoidy utrudniają namnażanie się komórek rakowych, regulują metabolizm komórkowy, naprawiają DNA i wypierają wolne rodniki.

Ale powiedzieliśmy, że są różne rodzaje, dowiedzmy się jakie.

Jakie istnieją rodzaje flawonoidów

Wyróżnia się 6 głównych podkategorii flawonoidów. Najpierw przyjrzymy się rodzajom, a następnie zobaczymy dla każdej kategorii, które pokarmy je zawierają.

Rodzaje flawonoidów to:

  • Flawanole: znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, dlatego są wskazane w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia;
  • Flawan-3-ole: zawarte są w bardzo szczególnych produktach roślinnych i są bogate we właściwości odżywcze;
  • Flawony: to pigmenty roślinne, które w naturze nadają kolor roślinom i kwiatom oraz chronią je przed owadami, natomiast w organizmie pełnią funkcję przeciwzapalną;
  • Flawanony: również mogą pochwalić się właściwościami przeciwzapalnymi;
  • Izoflawony: zwalczają wiele chorób i równoważą hormony;
  • Antocyjany: naturalne pigmenty nadające kwiatom kolor.

Teraz przyjrzyjmy się jeszcze raz każdej kategorii i żywności, w ramach której można je znaleźć.

Gdzie występują flawonoidy

Każdy owoc, warzywo, roślina czy kwiat zawiera swoje własne flawonoidy, które mogą się różnić od tych zawartych w innych gatunkach.

Pokarmy bogate we flawonoidy i bioflawonoidy według różnych typów związków to:

  • Flawanole: herbata, sałata, jagody, jabłka, cebula, szalotka, pomidory, kapusta, jedna, wino i kwercetyna (którą za chwilę omówimy bardziej szczegółowo);
  • Flawan-3-ole: banany, gruszki, brzoskwinie, truskawki, borówki, herbata, winogrona, kakao;
  • Aromaty: rumianek, mięta pieprzowa, pietruszka, czerwony pieprz, chili, tymianek, zielone oliwki, seler;
  • Flawanony: winogrona, pomarańcze, cytryny, limonki i ogólnie owoce cytrusowe;
  • Izoflawony: rośliny strączkowe i soja;
  • Antocyjany: winogrona, wino, truskawki, jeżyny, borówki, czarne porzeczki, maliny.
w których zawarte są flawonoidy

Czym jest kwercetyna i w jakim celu się ją stosuje

Kwercetyna była rozmową miasta w ostatnich latach, pojawiając się jako jeden z suplementów, które mogą najszybciej zmniejszyć objawy Covid-19.

Czym jednak jest kwercetyna? Jest to naturalny pigment należący do flawonoidów, obecny w owocach i warzywach, ale także w zbożach, herbacie i winie.

I naturalna substancja, która jest szczególnie interesująca, ponieważ ma silne właściwości antyoksydacyjne, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć stan zapalny, leczyć alergie, zarządzać zwyrodnieniowymi zaburzeniami mózgu, zwiększyć wydajność podczas ćwiczeń i tłumić wzrost komórek u pacjentów z rakiem.

Wywołał sensację podczas pandemii, ponieważ jest w stanie wzmocnić układ odpornościowy i promować zdrowie w ogóle. Tak więc ludzie nie tylko przyjmowali ją (często nieświadomie) poprzez pożywienie, ale także poprzez naturalne suplementy.

Ile mg flawonoidów na dobę

Przejdźmy na chwilę do kwercetyny, bo to główny flawonoid w diecie. W rzeczywistości człowiek wydaje się spożywać średnio od 10 do 100 mg dziennie poprzez jedzenie.

Jeśli natomiast zamierzasz kupić kwercetynę jako suplement, możesz również znaleźć zalecane dawki od 500 do 1000 mg dziennie w zależności od potrzeb. Chociaż to ostatnie to rzeczywiście bardzo duża dawka.

Według. naukowcy lepiej nigdy nie przyjmować flawonoidów w zbyt dużych dawkach, tj. przekraczających 1000 mg, ponieważ negatywne skutki mogą przewyższyć pozytywne, oddziałując na organizm w różny sposób.

Według. analiza z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), spożycie flawonoidów u osób dorosłych powyżej 19 roku życia powinno wynosić 200/250 mg dziennie. I tę ilość należy podzielić w następujący sposób:

  • 80% flawan-3-oli;
  • 8% flawonoli;
  • 6% flawanonów;
  • 5% antocyjanów;
  • 1% izoflawonów i flawonów.

Flawonoidy można przyjmować głównie z owocami, warzywami, owocami cytrusowymi, roślinami strączkowymi, jagodami, czerwonym winem i herbatą.

Flawonoidy i olej CBD Pełne Spektrum

Olej CBD Full Spectrum jest tak nazywany, ponieważ zawiera nie tylko CBD i THC, dwa główne składniki aktywne rośliny konopi.

Zawiera również wiele innych naturalnych substancji, takich jak minerały, witaminy, białka, włókna, terpeny, niezbędne tłuszcze, inne kannabinoidy i oczywiście słynne flawonoidy.

Formuła Full Spectrum jest szczególnie skuteczna, ponieważ obecność wszystkich tych substancji wywołuje tak zwany“efektświta”: substancje, które już w naturze działają synergicznie, mają być jeszcze bardziej skuteczne, gdy są połączone, a nie przyjmowane pojedynczo. Teraz, gdy już wiesz, czym są flawonoidy, a także wiesz, że olej CBD jest w nie bogaty, odkryj wszystkie produkty, które zaprojektowaliśmy dla Ciebie w naszym sklepie.

Powiązane artykuły